Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trots en månad av tystnad så har inte denna lilla bagare varit alldeles sysslolös. Det har bakats lite av varje, men inte så mycket surdegsbröd som man skulle kunna önska. Det är konstigt hur utsikten att inte få äta sig trött på nybakat surdegsbröd kan stilla bakbegäret. Tydligen räcker inte min omsorg om att förse familjen med gott bröd till för att sätta fart på bakandet. Hur som helst, det har hunnits med några bakomgångar med glutenfritt bröd som blivit riktigt bra. Det har bakats både matiga muffins och riktigt fröigt ”danskt” bröd, båda från Friendly Bread av Karin Moberg.

Matiga müslimuffins
50 g smör
2 ägg
2,5 dl mjölk
0,5 dl mörkt muscavadosocker
2 dl rismjöl
0,5 dl potatismjöl
2 tsk kanel
2 msk psylliumfröskal
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 dl solrosfrön
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl sesamfrö
1 dl torkade äppeltärningar

Alla torra ingredienser blandades i en bunke. Smöret smältes och blandades med mjölken. Därefter blandades smör/mjölkblandningen och äggen med de torra ingredienserna. Smeten fördelades i muffinsformar (som satts i en muffinsplåt) och lite sesamfrö och pumpakärnor ströddes över. Slutligen gräddades muffinsen i 20-25 minuter i 180 graders värme. Enligt receptet skulle det vara russin i, men jag använde istället torkade äppelbitar. Supergott!!!! Smakade lika gott till frukost med lite smör på, som till en kopp kaffe under förmiddags- eller eftermiddagsfika.

IMG_1335

Nästa projekt blev att baka ett riktigt redigt formbröd som liknade ett danskt rågbröd, utan att för den delen innehålla något råg alls.

Danskt ”rågbröd”
1 msk psylliumfröskal
2 msk spiskummin
1 dl linfrö
1 dl sesamfrö
1 dl solrosfrö
2,5 dl kokande vatten
2 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl
1 dl pumpakärnor
1 dl rismjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
25 g jäst (ekologisk)
0,5 rivet äpple
1,5 dl filmjölk
1 dl ljus sirap

Psylliumfröskal, spiskummin och alla fröer blandades och det kokande vattnet hälldes över. Det hela fick stå i ca 5 min. Resten av de torra ingredienserna blandades innan skållningen och resten av ingredienserna tillsattes. Med hjälp av matberedaren blandades smeten noga under någon minut. En brödform kläddes med bakplåtspapper och smeten slevades i och plattades till något. Slutligen ströddes lite bovetemjöl över och brödet fick jäsa under bakduk ca 30 minuter. Detta enligt receptet. I mitt fall så kan jag inte säga att det blev någon jäsning att tala om. Under tiden värmdes ugnen till 250 grader, samtidigt värmdes en plåt i mitten av ugnen och en rostfri form på botten. När den så kallade jäsningen var färdig så sattes formen in på den förvärmada plåten och en skopa vatten hälldes i den rostfria formen. Därefter stängdes ugnsluckan och temperaturen sänktes till 200 grader. Brödet gräddades sedan i ca 1 timme, varefter det stjälptes upp på ett galler och fick svalna. Spiskummin hade inte varit en het kandidat till brödkrydda men det fungerade otroligt bra i brödet. Det blev ett mörkt, kompakt bröd med mycket tuggmotstånd. Fantastiskt gott!

IMG_1381

IMG_1382

Som titeln på detta inlägg antyder så har Paris figurerat i mitt liv denna månad. Under påskhelgen for jag och min yngsta dotter (snart 13 år) till Paris och mådde gott. Maken och äldsta dottern tillbringade helgen med att renovera hennes rum. Paris mötte oss med solsken och värme. Det blev många och långa promenader, både bland resten av Europas turister som mötte våren i Paris och ensamma på små sidogator där lugnet var nästan öronbedövande. Det blev även en hel del gott att äta och dricka, från en nygräddad crepe med honung och färskpressad citron till champagne och gudagod mat på La Coupole http://www.lacoupole-paris.com/en/. Det var fantastiskt att beskåda bakverken i skyltfönstren när man passerade närmaste patisserie. Vi kikade in i Gallerie Lafayette och beundrade glastaket i kupolen, vi vandrade runt bland impressionisterna på Musee D’Orsay http://www.musee-orsay.fr/ och åt lunch på gräsmattan nedanför Eiffeltornet. Vi beundrade fasaderna på Notre Dame, glaspyramiden vid Louvren och promenerade längs med Seine i solskenet. Det blev flera besök i vår favoritbutik http://www.natureetdecouvertes.com/. Vår sista morgon, som kom otroligt fort, innefattade en tur till den otroligt vackra Sacre Coeur http://www.sacre-coeur-montmartre.com. Paris är fantastiskt vackert och en härlig stad att promenera runt i.

IMG_1459

IMG_1458
IMG_1440

IMG_1421

IMG_1425

Imorgon är sista april i Uppsala, något jag numera bara observerar på avstånd. Det blir hur som helst en långhelg och förhoppningsvis lite bakning. Sedan är det bara att vänta på att nästa bok av Sebastien Boudet skall dimpa ner i brevlådan!!!!

Baka på!!!