Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

Julen 2014 var tomten mycket snäll mot bagare Fredriksson. På morgonen fick jag det i särklass största och tyngsta paketet av hela familjen. Det var älskade maken som försett mig med en kombinerad julklapp och födelsedagspresent, en köksassistent från Ankarsrum. Han hade nog tröttnat på att jag, såsom varande både brödnörd och civilingenjör, med fuktig blick genom åren stått och med längtansfylld blick smekt dessa underbara maskiner så fort de passerats i butiken. Nu slog han på stort och köpte mig ett riktigt vrålåk i lindblomsgrönt och tillhörande utrustning. Nu pryder den sin plats på köksbänken och har naturligtvis testats under mellandagarna. Det har blivit både bakning av bröd och kakor och pressning av apelsinjuice.

2014-12-26 15.16.34

Det följde naturligtvis med ett litet recepthäfte med maskinen, som innehöll recept på lite smått och gott. Det första som provades var grahamsbullar bakade på jäst (eftersom jag tvivlade lite på hur surdegen mådde).

Grahamsbullar
50 g ekologisk jäst
75 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk socker
1 dl sirap (0,5 dl ljus sirap + 0,5 dl mörk sirap)
300 g grahamsmjöl
500 g vetemjöl (Stora Hällsta)

Smöret smältes och värmdes tillsammans med mjölken till ca 37 grader. Jästen smulades ner i bunken och löstes upp i mjölk-smörblandningen. Därefter tillsattes övriga ingredienser och degen knådades smidig. Därefter fick degen jäsa ca 1 timme för att sedan delas i 20 bitar som runddrevs och fick jäsa ytterligare ca 30 min . Innan gräddning penslades bullarna med uppvispat ägg och dekorerades med vallmofrö. Slutligen gräddades bullarna i 225 graders ugn i ca 10 minuter. De blev otroligt fina och goda (enligt familjen).

2014-12-26 19.48.11

Nästa recept som testades var ett rent surdegsbröd, vars recept också föredömligt följde med maskinen. Det var ett recept med mycket rågmjöl. Eftersom surdegen varit lite lynnig så var det med viss bävan som jag tog mig an receptet. Senaste försöket med surdeg då vörten skulle bakas slutade i soptunnan.

Rågbröd

Fördeg:
4,5 dl vatten
375 g fint rågmjöl
25 g surdeg

Fördegen rördes ihop och fick stå ca 24 timmar i övertäckt bunke.

Huvuddeg:
Fördegen
200 g rågmjöl (Saltå)
150 g fint rågmjöl
350 g vetemjöl (Stora Hällsta)
300 g vatten
25 g havssalt

Fördeg och övriga ingredienser rördes ihop till en deg och fick genomgå autolys i ca 1 timme. Därefter knådades den i maskin tills den var smidig. Degen fick sedan jäsa i rumstemperatur i ca 4 timmar (det blev en tränings och shoppingtur med döttrarna så tiden sprang iväg). Vid hemkomsten var degen på väg ur bunken och liknade mer en tvättsvamp i konsistensen än en deg. Degen knådades ihop lite på bänken och delades till två bröd som lades i varsin mjölad jäskorg för att sedan jäsa i ca 1 timme. Under tiden värmdes ugn och baksten till 250 grader. Slutligen snittades bröden och skjutsades in i ugnen tillsammans med en skopa vatten. Temperaturen sänktes till 200 grader och bröden gräddades i ca 40 minuter. De blev hur fina som helst med en rejält syrlig rågsmak och ett härligt tätt inkråm.

2015-01-02 17.21.19

2015-01-03 10.59.49

Under helgerna passade jag på att fylla år och döttrarna bjöd på en hallonmoussetårta på kladdkakebotten, en tårta som var fantastiskt vacker, god och helt glutenfri. På nyårsafton så bjöd döttrarna på glassbomb, något som visade sig vara hur enkelt som helst att framställa men ser otroligt proffsigt ut. Det blev en kombination av chokladglass och hallonsorbet som smakade sagolikt.

2014-12-28 15.05.44

2014-12-31 21.11.00

Så har då det nya året inletts. Jag hoppas på ett bra år med mycket glädje, många lyckade bak och god hälsa för alla nära och kära, och naturligtvis för alla glada medbloggare och bloggläsare.

Gott Nytt År och massor av mjöliga kramar till er alla!