Etiketter

, , , , , , , , ,

Efter gårdagens ihållande regn vaknar man till en strålande solskensdag och livet leker. Bloggandet har legat i träda under en längre period, men det hoppas jag nu råda bot på. Under våren har huvudet varit fullt av jobbrelaterade funderingar då jag efter 11 år beslutade mig för att byta jobb. Det var med splittrade känslor som jag under en period smög iväg på intervjuer, oroade mig för att få eller inte få jobbet och hur mina kollegor skulle ta nyheten. Efter att fått jobbet så vidtog ångesten för att säga upp mig och därefter avveckla mig själv. Allt gick dock som man kan förvänta sig, utan större kontroverser. Just nu befinner jag mig därför mitt emellan arbeten och njuter av att vara helt ledig. Nästa gång detta inträffar lär väl vara vid en framtida pension.

DSC_8016

Sommaren inleddes med två underbara veckor i Kroatien, i den lilla staden Rovinj i regionen Istrien. En sagolik liten stad med trånga gränder och många ställen att avnjuta mat, glass och goda drinkar på. Badmöjligheter fanns mitt i staden och på både gång, cykel och båtavstånd. Visserligen var det varmare i Sverige än i Rovinj under våra två veckor, men vi fick ändå många tillfällen till både bad och utflykter. Jag stiftade bekantskap med en sagolikt god mussla (Noah’s arc shellfish, Arca noae or kunjka på kroatiska), som tydligen bara finns just vid Istriens och Dalmatiens kust. Till skillnad från andra musslor så förblir denna mussla sluten vid tillagning och det kräver instruktioner för att lokalisera den lilla hemliga lucka som gör det möjligt att ta sig in i musslan. (http://buzztrips.co.uk/posts/strange-seafood-in-croatia-the-secret-of-noahs-arc/). Den öppnade musslan bör vara eftertraktad som afrodisiaka med tanke på dess synnerligen utstuderade innehåll. Fantastiskt köttig och god mussla som jag åt flera gånger.

På bakningsfronten har det som sagt legat lite i träda, men något litet bröd och kaka har det blivit. Efter semestern i Kroatien med de mängder av lavendel som blommade och såldes överallt så gav jag mig på att baka lavendeldrömmar enligt recept av Leila.

2014-07-29 10.27.01


Lavendeldrömmar

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2.5 dl vetemjöl
1/4 tsk hjorthornsalt
1 msk färska lavendelblommor

Smör och strösocker vispades ljust och krämigt. Övriga torra ingredienser blandades med blommorna och rördes ihop med smörkrämen. Små bollar kramades och lades på bakplåtspapper. Kakorna gräddades i 150 graders ugn i ca 20 minuter.

Drömmarna blev fina men kanske inte så lavendelsmakande som man kunde tänka sig. Nästa gång kanske jag ska tillsätta lite mer lavendelblommor, men det är en fin gräns mellan en skönjbar smak av lavendel och lavendeltvål. Lite för mycket och det kommer inte att bli gott. Lite synd är ju också att den fina lila färgen går förlorad vid gräddning.

2014-07-29 11.47.12

Några försök att baka glutenfria formbröd har också gjorts. De blev goda men något kladdiga. Work in progress, kan man nog säga. Nu har i alla fall den sovande surdegen fräschats upp under några dagar och snart skall det sättas en enkel deg för att få igång inspiration. Däremellan så sticker vi in lite torkning av äppelringar, kokning av äppelmos och funderingar på något annat gott att göra med de fina äpplena som mognar på träden. Våra Transperent Blanche är precis färdiga utan att ha blivit mjöliga och James Grieve rodnar vackert i träden och går säkra någon vecka till innan de tas omhand.

Med den annalkande hösten så blir det alltmer frestande att tillbringa tid i köket med en varm ugn och en jäsande deg. På torsdag drar ju också Hela Sverige bakar igång igen. Inte lika trevligt som det engelska originalet, men ändå roligt att titta på. Håll tummarna för att inspirationen bär frukt!!

Heja hösten!!!