Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

IMG_1088

Underbara plommontid och underbara grannar med överfulla plommonträd. Häromdagen kom ett sms med en fråga om jag ville ha plommon. Såklart ville jag det. Yngsta dottern och jag traskade bortåt vägen med en hink i högsta hugg. Väl framme fanns grannen på plats och försökte desperat plocka övermogna gyllenröda Victoriaplommon från gräsmattan, som vid det laget liknade plommonsylt uppblandad med gräs. Samtidigt hotade det överfulla trädet att släppa ytterligare underbara frukter på marken. På ingen tid alls hade hinken och en extra rostfri bunke fyllts med de vackra stenfrukterna. Fantastiskt söta och så sprängfyllda med fruktsaft att de läckte stora droppar av stelnad plommonjuice. Vad skulle man då göra med frukten, förutom att äta? Valet föll på en plommonmarmelad eller plommonsylt till att börja med. Jag hade en känsla av att stjärnanis skulle fungera bra med plommon. På det allestädes närvarande Internet så hittade jag ett lämpligt recept som även innehöll citron http://www.tasteline.com/Recept/plommonsylt_med_stjarnanis.

IMG_1087

Plommonmarmelad med stjärnanis
40 plommon (det blev ca 2 l)
1 citron
6 dl syltsocker
6 stjärnanis

Plommon och pressad juice från citronen fick koka i en stor gryta i ca 20 min. Därefter tillsattes socker, citronskal och stjärnanis. Grytan skakades lite försiktigt tills allt blandats och blandningen kokades upp. Marmeladen fick sedan koka i ca 40 minuter, eventuellt hela plommon pressades försiktigt sönder mot kanten av grytan. SLutligen fiskades plommonkärnorna och stjärnanisen upp och grytan drogs från värmen. Efter 15 min avsvalning och omrörning då och då så fylldes marmeladen i Atamonsköljda burkar. Stjärnanis, citron och plommon blev en fantastisk söt och glödande orangeröd marmelad. Det blir inte sista gången den kombinationen testas.

IMG_1090

En ”kaka” som jag sett flera recept på och varit sugen på att prova är den franska kakan clafoutis. Ursprungligen tror jag att den baserades på körsbär där kärnorna fick vara kvar och försåtsminera kakan. Kärnorna ger också en mandelsmak till kakan. Dock har jag sett recept med bland annat plommon där kärnorna tas bort och mandelsmaken åstadkoms med mandelmjöl. Charmen med kakan är att den i all enkelhet består av frukt som täcks av en äggsmet och gräddas, ingen botten som skall gräddas eller förberedas. Snabbt och gott verkar vara en efterrätt i min smak. Eftersom jag är rädd om mina och familjens tänder så fick det denna gång bli en kärnlös variant. Nedanstående recept hittades i tidningen Baka nummer 4/12, men har omarbetats lite efter eget huvud.

Plommonclafoutis
5 plommon
1 msk smör (Eskesta Gårdsmejeri)
råsocker
1 citron (ekologisk)
100 g mandelmjöl
4 ägg (ekologiska)
80 g florsocker
60 g socker
100 g smör (Eskesta Gårdsmejeri) rumsvarmt
150 g vispgrädde (ekologiskt)
60 g vetemjöl (Orga)
5 g vaniljsocker
2 tsk hel kardemumma
0.5 tsk salt

Plommonen halverades och kärnades ur. Därefter stektes de i smör under några minuter. En 24 cm form med löstagbar kant smordes med smör och ”bröades” med råsocker. Plommonen lades i formen med den skurna sidan nedåt. Ägg och socker vispades pösigt och smör, grädde och rivet citronskal rördes i. Sedan vändes mandelmjöl, vetemjöl, vaniljsocker, stött kardemumma och salt i och smeten rördes jämn. Smeten hälldes över plommonen i formen och kakan gräddades i 175 gradig ugn i 30 minuter tills kakan stelnat och ytan fått färg. Eftersom florsockret tagit slut så pudrades ytan med vanligt strösocker. När kakan svalnat något serverades den med uppvispad grädde smaksatt med socker och vaniljpulver. En otroligt god kaka med en underbar konsistens!

IMG_1091

Stort tack till bästa grannen Åsa för alla de fantastiska frukterna. Nästa inlägg kommer att ägnas åt någon slags sammanfattning av de två dagar som tillbringades på surdegskurs med Sebastien Boudet i bageriet vid Rosendals Trädgård. Inspirerande och så roligt!!!!

Tills dess, baka och njut av hösten!!!