Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

IMG_1063

Hösten är här, om än något varmare än normalt. Äppelträden har iallafall insett vilken tid på året det är och producerar mängder med enorma äpplen. Vårt Transperent Blanche producerade kanske inte stora mängder av äpplen, men de som kom var gigantiska. Vid en provvägning så uppgick vikten av ett äpple 300 g!! Dessa äpplen, eller iallafall delar av dem, klyftades och ångades i den gamla trotjänaren Thekla som jag fått av svärmor. Sedan kördes de genom den av grannen lånade passertillsatsen till hushållsassistenten och förvandlades till vackert nästan vitt mos. Lite lagom med socker tillsattes och även lite Atamon och hela härligheten fördelades i lagom stora förpackningar och gömdes i frysen. Konserveringsmedlet tillsätts bara för att förhindra att moset eventuellt möglar när det efter upptining står i kylskåpet.

IMG_1028

Döttarna tillverkade även torkade äppelringar av några av de fina sommaräpplena. Urkärnade och skivade äpplen lades på bakplåtspapper på plåtar och fick stå i varmluftsugnen på låg temperatur i ca 4 timmar. Några plåtar med äpplen pudrades med kanel och övriga plåtar var helt ”au naturel”. Så fantastiskt gott, försvinnande gott till och med. Två glasburkar med äppelringar försvann i ett nafs.

IMG_1030

Nu lite senare på hösten så har James Grieve börjat att mogna. Trädet är fullt av enorma äpplen, kanske inte lika stora som Transperent Blanche men nästan. I kvällssolen fullkomligt glöder frukterna i trädet. De äpplena är lika goda direkt från trädet som efter en tids lagring i förrådet. Nu har jag inte lagrat några på många år, men minns fortfarande doften av lagrade äpplen. Även en bunt av dessa äpplen fick bli mos, den här gången ett ljust rosa mos med underbar syra.

Vid ett besök vid Äppelfabriken http://www.appelfabriken.se/ tidigare i somras så inhandlades två burkar av deras hemgjorda marmelad, en hallonmarmelad med lakritsrot (sagolik) och en äppelmarmelad med vanilj och calvados (underbar). Det är ett underbart ställe att besöka för att fika, handla deras fruktprodukter och kanske få egen äppelmust pressad. Om man har minst 40 kg frukt så har de utrustning för att pressa, pastörisera och fylla must på ”bag-in-box”.

Jag bestämde mig därför att försöka göra just äppelmarmelad, och då en liknande variant med små äppelbitar i. Lite sökande på allas vårt Internet och jag hittade ett lämpligt recept att ge mig i kast med, nämligen: http://www.instructables.com/id/How-to-make-apple-jam/ Receptet innehöll dock kanel, och jag ville prova att smaksätta med vanilj och stjärnanis så det blev lite freestyle över det hela.

Äppelmarmelad med vanilj och stjärnanis
1.2 kg äpplen (James Grieve)
1 kg syltsocker
1 vaniljstång, delad och urskrapad
1 stjärnanis
1 stor skål vatten med pressad juice från 1 citron i

Äpplena skalades, kärnades ur och lades i skålen med vatten för att inte oxidera under den fortsatta behandlingen. Samtliga äpplen skars i mindre bitar, i receptet stod 1×1 mm men jag använde en ”alligator” så bitarna blev nog 5×5 mm. Samtliga ingredienser blandades i en stor gryta och fick koka tills äpplena var mjuka, ca 30 minuter. Därefter rördes lite Atamon i (jag vet, det är en barndomsgrej att använda Atamon vid konservering) och marmeladen fylldes på burkar. Bitarna glänser som guld i den prickiga marmeladen. Jag lovar att den smakar underbart av vanilj med bara en liten aning av anis. En klar favorit på såväl kex som rostat bröd.

IMG_1055

Så slutligen fick några av de vackra frukterna smaksätta en klassisk äppelkaka ur ”Sju sorters kakor”, eller Fyriskaka som den kallas däri. Jag anpassade receptet till min för närvarande så gott som glutenfria kost. Smöret hade inhandlats på Bondens Egen Marknad i Uppsala. Där står tjejerna från Eskesta Gårdsmejeri http://www.eskestagardsmejeri.se/ och säljer yoghurt, smör och ost gjort på mjölk från deras fjällkor.

Äppelkaka
125 g smör (Eskesta Gårdsmejeri)
1,5 dl socker
2 ägg
1,5 dl fin mjölmix
1 dl skrädmjöl
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk

2-3 stora äpplen
2 msk strösocker
1 tsk kanel

Smöret smältes, fick svalan och rördes sedan pösigt med sockret. Ett ägg i taget tillsattes, slutligen rördes mjöl, bakpulver och mjölk i. Det hela hälldes i en smord och bröad form med löstagbar kant. Äpplena skivades och stacks ner i smeten. Slutligen pudrades socker och kanel över kakan och den gräddades i nedre delen av en 175 gradig ugn i ca 35 minuter. Underverket avnjöts med lättvispad vaniljsås. Underbart gott och glutenfritt!

IMG_1057

Har under tiden också slitit med min surdeg, det verkar bli en långdragen historia. Det har nu börjat gå upp för mig att det nog är mjölet det hänger på. Säcken står i en stor Hammarplastlåda ovanpå torktumlaren. Där blir det, helt osökt, ganska varmt. Jag misstänker att det har påverkat mjölet så att det inte finns någon kraft kvar i det. Surdegsstartern bubblar upp, men degen saknar förmåga att bilda fina glutentrådar. Det blir bara kompakt, om än med några fina bubblor i. Nu har det inhandlats en ”vanlig” påse Saltå vetemjöl och hoppas på bättre lycka. Om allt misslyckas så har jag en surdegskurs med Sebastien Boudet på söndag och måndag att se fram emot. Det ska bli så fantastiskt roligt. Inte blir det sämre av att vi kommer att hålla till i bageriet i Rosendals Trädgård på Djurgården, vackrare omgivningar får man leta efter!

Håll tummarna för att nästa inlägg handlar om fantastiska surdegsbröd!!!!