Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Så har vi hamnat i mitten av augusti och bloggen har slumrat sött i väntan på inspiration. Sommarens värme och semester har hållit bakningen på relativ sparlåga, dock har det börjat att röra sig i både surdegsburken och bakandet i övrigt.

I korthet så bedrevs årets semester med ett par veckor i Florida, där en hektisk och hysteriskt rolig inledningen med nöjesparkerna Universal Studios, Islands of Adventures och Seaworld i Orlando gradvis övergick till långsam semesterlunk när hyrbilen tog oss via Kennedy Space Centre, Fort Lauderdal och slutligen via Alligator Alley tvärs över Everglades och slutligen till strandliv på den vita snäckbeströdda stranden på Fort Myers Beach.

IMG_0964

IMG_0966

Väl hemma i Sverige följde några dagar med återhämtning från jetlag och lite bakande av fröknäcke för att hålla ångan uppe. Samtidigt pågick försök att muntra upp surdegen som fått tillbringa de två veckorna i kylskåpet. Det blev Tortilliachips med majsmjöl och polenta enligt Nathalies recept http://www.brodkonst.se/2013/07/tortillachips.html. Fantastiskt goda och knapriga chips som passade utmärkt som snacks. De gick åt så fort att det inte ens blev en bild på dem. Däremot fastnade ett annat fröknäcke på bild, nämligen Elins fröknäcke från ICA.se http://www.ica.se/recept/elins-froknacke-716356/. Detta blev också gott, om än inte lika knaprigt. Det är roligt med dessa fröknäcken eftersom de går fort att göra och är så beroendeframkallande.

IMG_0983

Eftersom min yngsta dotter fyllde år den 9 augusti, så var det också full verksamhet att fylla kakburken.

IMG_1003

Denna gång provade jag att göra klassiska kokostoppar smaksatta med limeskal från Leilas kokbok, samt glutenfria havrekakor från ”Friends of Adams” bakbok (som jag talat om tidigare). Kokostopparna blir grymt goda med limeskal. Det går att ta vilket recept som helst och bara riva i skalet från 1 lime. Man tror inte att en så god och enkel småkaka kan bli godare, men jag lovar att det är möjligt! Lime är nog lösningen på allt! Havrekakorna var i sann glutenfri anda fyllda med mer eller mindre suspekta mjölsorter.

Glutenfria havrekakor
4 dl havregryn
1 dl strösocker
1 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
1 dl sojamjöl
2 tsk bakpulver
1 ägg
150 g rumstempererat smör

Alla ingredienser blandades ihop i en bunke, varefter smör och ägg tillsattes. Alltsamman arbetades ihop till en deg som sedan formades till en rulle och fick vila i kylskåpet. Enligt receptet skulle den vila i ca 1 timme, men jag hade nog kunnat lämna den i kylen över natten. Rullen var lite smulig så de enligt receptet 5 mm skivorna blev nog 10 mm för att hålla ihop. Kakorna gräddades i ca 20 minuter i 180 graders ugn. Det blev något som påminde om bondkakor. Mycket goda blev de iallafall. Man skulle faktiskt kunna använda dem istället för Digestivekex vid bakning av cheesecake.

IMG_0999

Döttrarna efterlyste även macaronger på kakfatet, så det vara bara att ta fram mandelmjölet och ställa sig att sikta. Det blev en laddning rosa macaronger med en fyllning av hallon och vit choklad, samt gröna macaronger fyllda med limekräm. I båda fallen använde jag ett recept med italiensk maräng som jag hittat på http://bakemyday.se/sahar-gor-du-macaroons/. Det innebär att man vispar äggvitor till vita toppar och sedan vispar i en 116-118 gradig sockerlag som tillsätts i en smal stråle. Därefter vänds mandelmjöl, florsocker och eventuell färg ner i marängen. Fortsätt vända ner tills det är homogent och fortfarande luftigt.Denna gång testade jag att göra en omgång helt enligt Mattias beskrivning (där hälften av äggen blandas med mandelmjölet och sedan vänds ner i marängen), och en omgång enligt Sebastien Boudets beskrivning http://www.tv4.se/hela-sverige-bakar/artiklar/s%C3%A5-bakar-du-macarons-507529ed04bf72277d000039 (där all äggvita vispas till maräng och det torra mandelmjölet vänds ner i marängen, eventuell färg tillsätts en liten del av äggvitan som tagits undan). De rosa (enligt Mattias variant) blev kortare i konsistensen och behöll en topp efter gräddning, det såg ut som små rosa bröst på plåten. De gröna (enligt Sebastiens variant) flöt ut bättre och fick den rätta formen. Jag testade också att låta de rosa stå framme och vila i ca 30 minuter innan gräddning, medans de gröna bara fick vila ca 15 minuter.

Hallontryffel
200 g vit choklad
0,2 dl vispgrädde
100 g hallonpuré

Den vita chokladen fick smälta tillsammans med vispgrädden. Därefter blandades hallonpuré i och hallontryffeln fick svalna i rumstemperatur innan macarongerna fylldes.

Limekräm
2 dl limejuice
2 äggvitor
20 g maizenamjöl
100 g strösocker

Limejuicen rördes samman med maizenamjölet och de uppvispade äggvitorna och strösockret tillsattes. Blandningen vispades och fick koka upp och koka ca 5 min tills den tjocknat. Därefter fick blandningen svalna under folie.

Båda fyllningarna räckte till ca 30 macaronger vardera. Goda och vackra! Limevarianten helt klart godast med sin syrliga fyllning som kontrast till den söta mandelmarängen. Nästa gång skall jag prova samma recept och göra en hallonkräm istället.

IMG_1016

Tårtan för dagen tillverkades av döttrarna. Det blev hallon-chokladmoussetårta med chokladbottnar dekorerad med Kit-Kat, Toblerone, hallon och sockerkulor.

IMG_1017

Nästa projekt blir att testköra surdegen. Den ser lite gladare ut, och blev ännu gladare när jag hittade en alldeles oöppnad påse med stenmalet rågmjöl från Orga längst in i skafferiet. Nu doftar surdegen syrligt och fräscht, istället för unket och målarfärgsliknande som tidigare. Inför surdegskursen hos Sebastien i september så vill jag få lite luft under vingarna och volym i surdegsbröden. Förhoppningsvis så får jag även möjligheten att inhämta mitt pris och tillbringa en helg med att agera hantlangare i bageriet.

Detta blev ett lätt rörigt inlägg, men så blir det när författaren haft semester och hjärnan befinner sig i semidvala.

Tills nästa gång: Var inte en surdeg, sätt igång en istället!