Etiketter

, , , , , , , , , , , , , ,

Sommar, sommar, sommar! Kan någon förklara för mig hur vi plötsligt befinner oss i slutet av juni 2013 och semestern står för dörren? Det är alldeles för länge sedan denna blogg såg ett nytt inlägg, och jag kan nog bara skylla på bristande inspiration. Att avhålla sig från gluten gör inte direkt att suget efter bakning står på topp. Det har bakats lite frallor och bröd till resten av familjen, men jag har varit duktig och avhållit mig från att äta. Häromdagen kände jag dock att det var dags att ge sig på den fina glutenfria bakboken Friendly bread av grundaren till bageriet Friends of Adam som jag nämnt i ett tidigare inlägg. Valet för premiärbaket föll på ett solros och havrebröd. Inspirationen till detta uppstod när jag hittade durramjöl, kakor och knäckebröd från Friends of Adam hos min lokala ICA handlare. Att baka glutenfritt bröd innebär en investering i diverse suspekta mjölsorter och ”tillsatser” för att hålla ihop brödet.

IMG_0880

Solros och havrebröd
2 dl rismjöl
3 dl durramjöl
1 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl potatismjöl
2 tsk salt
1/2 dl psylliumfröskal
2 msk pofiber
1/2 dl fibrex

De torra ingredienserna blandades ihop i hushållsassistenten.

50 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
1 msk rapsolja
1/2 dl ljus sirap
1 äggvita

Jästen rördes ut i det fingervarma vattnet och övriga blöta ingredienser blandades i. Därefter blandades de blöta ingredienserna ner i de torra ingredienserna och ”degen” blandades och bearbetades i hushållsassisten. Därefter hälldes degen i en smort 1,5 liters brödform. Lite havregryn och solrosfrön ströddes ovanpå och degen fick jäsa under bakduk i ca 20 min. Under tiden värmdes ugnen till 250 grader. När formen sattes i den övre delen av ugnen så sänktes temperaturen till 200 grader och lite vatten hälldes i en form i botten av ugnen. Brödet gräddades i 1 timme och stjälptes sedan upp på ett galler för att svalna.

IMG_0882

Vad kan man då säga om resultatet? För det första så hade brödet kunnat gräddats i ca 15 minuter till, eftersom den nedre delen av brödet fortfarande var lite degigt. Inkråmet var annars finporigt och saftigt och fint. För det andra så kanske mängden jäst är lite i överkant. Eftersom den ekologiska jästen har mer smak än den vanliga, så doftade och smakade brödet mycket jäst. Nästa gång får det nog bli en halvering av mängden. Slutligen så misslyckades jag med smörjningen av formen, vilket fick till resultat att hela botten klamrade sig fast i formen och fick tvingas ut med en stekspade och några mindre milda ord. Utöver detta så var resultatet över förväntan. Man får tänka om vad gäller textur hos både deg och bröd eftersom avsaknaden av gluten ger en helt annan typ av deg. Kladdigt är bara förnamnet. Degen till detta bröd kan nog mest liknas vid en tjock sockerkakssmet.

Med lite övning så kan det nog gå att få till riktigt fina glutenfria bröd. Dock får nog detta ses som en parentes, det är ju surdeg som är roligt att baka med!

På temat surdeg så har jag till min stora glädje vunnit en bakhelg i Sebastien Boudets nya bageri och deli som är under konstruktion på Karlavägen i Stockholm. Han hade en tävling där man skulle gissa vad han sade på en bild från Gotland . Det ska bli så spännande att få vara med i ett riktigt bageri och se hur det går till och få möjlighet att lära mig mer. Under september hade jag redan tidigare bokat in en surdegskurs för Sebastien för att få lite mer inspiration. Om allt går enligt plan så kommer mitt bakande att nå nya oanade höjder efter höstens bakning och kurs!!!!

Nu kan jag ju inte låta familjen gå utan gott bröd bara för att jag tillfälligtvis (hoppas jag) låter bli gluten. En fördeg på dinkel från Orga och råg från Saltå står på köksbänken och väntar på att sättas till en god surdeg under morgondagen.

Nu vill jag bara önska alla glada bagare en riktigt glad midsommar!!!!

IMG_0892