Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

IMG_0738

Påsktiden har passerat, men minnet av vackra tulpaner, gott bröd och underbar tårta lever kvar. Detta år hade vi släkten på sen påskmiddag och äggmålning hos oss på påskdagen. Som vanligt fick min käre man bromas min framfart med många uttalanden som ”Det kommer att räcka, jag lovar!”, ”Nej, vi behöver inte mer mat!”, ”Ja, vi blir mer än mätta!”. Jag fasar alltid för att maten skall ta slut innan alla är mätta och belåtna. Det kan ha med ovanan att laga mat till många personer, eller en outtalad önskan att förvandla alla till rullande fläskberg. Jag föredrar nog att tro att det är ren orutin! Oavsett vilket så lyckades vi undvika att äta rester i en vecka, men den stora kastrull med potatis som jag kokade fanns kvar även dagen efter. Av någon anledning valde större delen av sällskapet att precis som jag själv fokusera på godsakerna, såsom sill, lax, kyckling, ägg, surdegsbaguetter osv. För att inte glömma den underbara hallonmoussetårta som döttrarna bakat till kaffet. I bakväg så bidrog jag själv med surdegsbaguetter. Eftersom min surdeg hade drabbat mig med den ena besvikelsen efter den andra under en tid så beslutade jag att se till att den var pigg och alert. Därför gjorde jag en fördeg dagen innan degen sattes.

Surdegsbaguetter

Dag 1
Fördeg: 200 g surdeg
200 g rågmjöl
250 g vatten

Dag 2:
fördegen från Dag 1
1500 g vetemjöl (Orga)
750 g vatten
45 g havssalt

Fördegen och resten av ingredienserna blandades ihop och fick genomgå autolys i ca 1 timme innan den knådades ca 10 min i hushållsassistenten. (latmasken gjorde sig påmind) Sedan fick degen vila i ca 2 timmar för att komma igång ordentligt. Därefter spändes degen upp lite och formades till en limpa som lades på en teflonduk i en plastlåda med lock och fick vila i rumstemperatur i ca 1 timme innan den placerades i kylen. Efter ca 24 timmar i kylen plockades den mycket rymningsbenägna degen ut ur kylskåpet och fick stå i rumstemperatur. Samtidigt värmdes ugn och baksten till 250 grader. Efter ca 1 timme vändes degen ut på ett mjölat bakbord och delades längsledes i fem baguetter. För att få en bra delning, utan att förstöra de fina bubblorna i degen, så användes en lång metallstav som pressades ner i degen. De lades två och två (och en ensam) på teflondukar, mjölades och snittades innan de gräddades i ca 30 minuter. Samtidigt som bröden sattes i ugnen så hälldes lite kokande vatten i en varm ugnsform på botten.

IMG_0735

Jag hann tyvärr inte få en bild på alla baguetterna tillsammans, men den sista snutten fastnade på bild. Underbara, fluffiga, sega och underbart goda baguetter! Det finns hopp för surdegen !

Döttrarna valde att baka en hallonmoussetårta, eller snarare två. De hittade ett recept i en gammal Allt om Mat, vid tillfälle skall jag skriva ner och publicera receptet också. Receptet krävde att 1 kg(!!) hallon passerades till hallonmoussen. Döttrarna turades om ett tag innan jag fick äran att slutföra passeringen, hårt jobb. Botten bestod bland annat av kokos och smält choklad. Det blev som en Delicatoboll (fast godare) med hallonmousse ovanpå. Även dekorationen bestod av smält choklad och avslutades med marsipanfigurer. Jag är så stolt över mina duktiga döttrar!

IMG_0732