Etiketter

, , , , , , , , ,

Häromveckan fick jag lust att baka, och surdegen var inte på sitt bästa humör. Låter det som ett eko av tidigare uttalanden i denna blogg? Nu fanns det som tur var fortfarande lite ekologisk jäst kvar i kylskåpet, så varför inte testa att baka med lite hjälp av min första bakningsguru Martin Johansson. Det var ju ändå så som mitt intresse för bakning av matbröd väcktes. Kikade i hans bok nummer två ”Enklare bröd” och fastnade för ett synnerligen enkelt ljust bröd. Det är absolut inget fel på att baka med jäst, men man (läs jag) har ju nördat in på surdegen. Det är bra att ha ett ess i rockärmen när surdegen har något slags sammanbrott. Här följer min variant av Martins enkla bröd.

IMG_0709

Enkelt vila-vika bröd
10 g ekologisk jäst
300 g kallt vatten
400 g vetemjöl (Orga)
ca 20 g oraffinerat havssalt

Jästen blandades ut i vattnet, varefter mjöl och salt tillsattes. Det hela rördes ihop till en deg och fick vila i ca 30 minuter. Därefter veks degen ihop genom att vika in degens ytterkant mot mitten genom att vika in degen, vrida bunken ett kvarts varv, vika in degen igen, vrida bunken ännu ett kvarts varv osv. tills degen vikts in runtom. Detta upprepades sedan med 30 min mellanrum, tills degen totalt vikts ihop tre gånger. Sedan fick degen jäsa i ca 1 timme Degen stjälptes upp på en mjölad bakduk och veks ihop till ett paket med skarven nedåt. Bakduken veks ihop kring degen, och hela härligheten fick jäsa ca 1 timme till. Slutligen stjälptes degen upp på en teflonduk på bakspaden, mjölades och snittades och bakades av på en varm baksten i 250 graders ugn. Samtidigt som degen sattes in så hälldes lite kokande vatten i en form i botten av ugnen. Därefter gräddades brödet i ca 35 minuter.

Det blev ett luftig bröd med stora porer i inkråmet. Stora porer ser ju snyggt ut, men är inte helt idealt för att lyckas äta en marmeladmacka med någon slags stil. Det rinner smör och marmelad tvärs igenom brödet. Brödet blev gott, men jämfört med ett surdegsbröd så blir det lite tråkigt. Omväxling förnöjer ju dock även i brödvärlden, så det är väl värt att baka även detta bröd. Om inte annat så går det relativt fort och ger hyfsat idiotsäkert slutresultat. Enligt en trio av närstående jurymedlemmar så var brödet jättegott 😀 Det är också alltid roligt att se vilken jäskraft som finns i 10 g jäst. Något att ha i bakhuvudet (no pun intended) när de flesta ”vanliga” recept hävdar att det skall vara 50 eller till och med 75 g jäst för att få fart i degen. Låt det bara ta tid så räcker det men en avsevärt mycket mindre mängd. Var lite modig och testa nästa gång du bakar med jäst. Halvera åtminstone jästmängden.

IMG_0712

Efter detta lyckade försök så gjorde jag ett uruselt försök att baka durumpave enligt Sebastien Boudets recept. Surdegen verkade må gott, både efter knådning och en initial jäsning i rumstemperatur. Efter 48 timmars jäsning i kylen, med ett avbrott för rumsjäsning och omformning efter 24 timmar, så skulle brödet gräddas. Under gräddningen så orkade dock brödet inte resa sig nämnvärt, utan skorpan stelnade kring ett kompakt och nästan degigt inre. Det var på gränsen till ätbart. Smaken var det absolut inget fel på, men inkråmet var på helt fel sida av gränsen för godkänt. Bagaren var för otålig för att förstå att ha lite mer tålamod med sin surdeg, en matning till och en dags extra väntan innan degen sattes hade gjort susen. Lite surt efter att ha väntat på gott bröd i två dagar. Nästa gång skall degen var så pigg att den hoppar!!!

IMG_0724

Surdegsbakande är i sina stunder fruktansvärt frustrerande och tålamodsprövande men ack så belönande när det lyckas!

Nästa inlägg kommer att handla om påskens lyckade bakning av surdegsbaguetter och döttrarnas syndigt goda hallonmoussetårta.