Etiketter

, , , , ,

Efter ett par veckor med oresonligt kallt väder, så faller nu snön i stora vackra flingor ute. Det är inte utan att man funderar om vår och sommar tänker lysa med sin frånvaro i år. Av snödrivorna på altanerna att döma så kommer det att dröja till efter midsommar innan vi kan njuta av en kopp kaffe i morgonsolen, eller ett glas vin i kvällssolen. Min förhoppning är dock att jag har alldeles fel och att våren smyger bakom hörnet och överraskar oss alla inom en snar framtid.

För att sprida lite sol och värme så tänkte jag därför presentera mitt första försök att göra apelsinsaft. I min barndom så minns jag att min mor gjorde apelsinsaft en eller ett par gånger. Det var en apelsinsaft långt ifrån den köpta varianten, den smakade ju till och med som riktiga apelsiner. Så här i blodapelsinernas säsong, och stärkt av framgångarna med att göra blodapelsinmarmelad, så fick det bli blodapelsinsaft. Receptet hittade jag i min ”gamla” trotjänare Vår kokbok.

IMG_0660

Blodapelsinsaft
2 kg blodapelsiner
1600 g strösocker
2 msk citronsyra
1 l vatten

Apelsinerna borstades under varmt vatten och torkades. Sedan skalades det yttersta skiktet av skalet (inte de vita hinnorna) med en potatisskalar och lades i en bunke. Vattnet kokades upp och hälldes över apelsinskalet tillsammans med socker och citronsyra. Lagen rördes om då och då tills den svalnat. Under tiden klövs apelsinerna och saften pressades ur i en ny bunke. Sedan blandades den avsvalnade lagen med apelsinsaften och hela härligheten silades. (det är nog ingen som vill ha skalbitar i sin saft). Slutligen hälldes saften på rena (och vackra) flaskor. Flaskorna hade sköljts med Atamon innan.

Saften blev vackert orangeröd och smakade himmelskt. Den blev också otroligt koncentrerad och kunde spädas ordentligt innan den avnjöts! Jag kan tänkta mig att den skulle fungera utmärkt som bas för en somrig drink, eller bara för sig själv i ett stort glas med krossad is.

Fler tips på vad man kan göra med blodapelsiner?

Annonser