Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

IMG_0701

Jäst är ju bara jäst, eller hur!? De små gula paketen från Kronjäst med sitt innehåll med karaktäristisk doft och konsistens. Tidigare har jag inte skänkt jästpaketens innehåll en enda liten tanke. Att de finns i en variant för söta degar och en för matbröd har kanske väckt en vag tanke om att det kanske finns en alldeles egen liten värld i paketen. Att jäst är så mycket mer än så kan man läsa på Brödpassion http://www.brodpassion.se/2013/01/nagra-tankar-om-jast.html. Där fick jag också för första gången se att det finns ett ekologiskt alternativ. Tyvärr har inte det paketet dykt upp i min annars exemplariskt välsorterade ICA Viksjö, men på ICA Maxi vid Eurostop hittade jag den! Redan när jag höll paketet i handen så insåg jag att detta var något annat än den vanliga jästen, paketet formligen stank! Eller låt oss för att mildra orden något säga att det hade en påtaglig och påträngande doft. Doften påminde om en vällagrad surdeg eller kanske till och med en kittost. Färgen på jästen var också mörkare än den vanliga jästen, och konsistensen var segare. Som testkandidat för denna nya bekantskap så valde jag ett recept som Johan Hedberg alias Matgeek presenterade häromveckan http://matgeek.se/2013/02/26/ragbrod-med-krossade-korn-och-sirap/. I vanlig ordning fick det bli med lite egen touch på receptet.

Formbröd med 4-kornskross
Skålling
60 g rågmjöl (Saltå)
60 g 4-kornskross (Saltå)
300 g kokande vatten
20 g ljus sirap
20 g mörkt muscavadosocker
2 tsk mortlad anis

Ingredienserna till skållningen blandades i en bunke och fick svalna.

200 g dinkelsikt (Saltå)
400 g vetemjöl (Orga)
300 g vatten (nästan fingervarmt)
25 g jäst (Kronjäst Ekologisk)
20 g salt (bordssalt)
50 g rumstempererat smör

Jästen löstes upp i vattnet. Mjöl, vatten, skållning och salt blandades i. Det hela fick stå ca 30 minuter för någon slags autolys. Därefter knådades degen ca 5 min i hushållsassistenten, sedan tillsattes det rumstempererade smöret och degen knådades ca 5 min till. Degen fick jäsa till dubbel storlek, något som tog närmare 1,5 timme eftersom jag använde ganska sval degvätska. Sedan formades degen till två bröd som lades i smörade formar och fick jäsa ca 45 minuter. Under tiden värmdes ugnen till 250 grader och en oöm form sattes in på botten. Slutligen penslades bröden med lite vatten. Det ena beströddes med blandade frön, och den andra beströddes med vetekli. Båda bröden snittades lite lätt och skjutsades in i ugnen tillsammans med lite vatten i den oömma formen. Samtidigt sänktes temperaturen till 200 grader och bröden gräddades till en innertemperatur på 97 grader (ca 40 minuter).

IMG_0698

Bröden blev otroligt fina och goda! Jag vet inte om den ekologiska jästen skilde sig i bakegenskaper från den vanliga jästen, men den fungerade precis som den skulle. Den egenartade aromen hos jästen fanns det heller inte ett spår av i det färdiga brödet.Det skulle dock vara roligt att göra en jämförelse någon gång och baka enligt samma recept men med två olika jästsorter. Det får bli ett senare projekt! Just nu står en riktig surdeg på jäsning i kylskåpet, rapport kommer senare.

Själv går jag också i väntans tider, dvs. jag väntar på att en bok skall dimpa ner i brevlådan. I Matgeeks bokcirkel så cirkulerar just nu Sötebröd från Brunkerbergs Bageri. Det har varit så kul att följa övriga deltagares erfarenheter och bildbevis på deras bakande. Pressen stiger att åstadkomma något gott och vackert! Sötbröd är inte min starkaste sida, men det ska bli roligt att sätta tänderna i en ny bok!