Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

En semla är en semla är en semla….men alla runda bakverk är trots detta inte kardemummadoftande guldklimpar. I rättvisans namn finns det även andra runda bakverk som förtjänar lite uppmärksamhet. Frukostfrallor tillhör ju faktiskt också kategorin runda bakverk. Kanske inte en vedertagen kategori, men formmässigt så stämmer det ju. Att väcka hushållet med doften av nybakade frallor är en fröjd, och häromveckan var det dags att testa ett alldeles eget recept. Jag utgick från proportionerna för den standarddeg som jag lärde mig på Sebastien Boudéts kurs, halverade den och blandade i lite av varje.

IMG_0670

Frukostfrallor
200 g skrädmjöl (Stöpafors)
550 g vetemjöl (Orga)
200 g dinkelsikt (Saltå)
200 g surdeg (gott och blandat)
600 g vatten
25 g linfrö
25 g solrosfrö
200 g oraffinerat havssalt

Alla ingredienserna blandades snabbt ihop till lämplig konsistens. Lite extra mjöl eller vatten kan tillsättas för att få en lagom deg. Därefter fick degen vila och genomgå autolys i ca 1 timme. Degen var lite väl kladdig, vilket troligtvis berodde på mängden skrädmjöl. Därför tillsattes ca 2 dl dinkelsikt extra innan degen knådades långsamt i 5 minuter i hushållsassistenten. Sedan knådades degen kraftigt i ca 5 minuter till. Degen formades och lades på en teflonbakduk i en plastbunke med lock. Sedan fick degen stå i rumstemperatur i några timmar tills jäsningen kommit igång. Därefter stoppades lådan i kylskåpet över natten. På morgonen togs degen ut ur kylskåpet och ugnen och bakstenen värmdes till 250 grader. Under tiden formades frallor som fick jäsa under duk tills ugnen blivit ordentligt varm. Bullarna penslades med vatten och beströddes med vetekli och mjöl innan de gräddades i ca 15 minuter. Det fanns en antydan till degighet i mitten, men inte så att det störde nämnvärt. Så här i efterhand så hade bullarna mått bra av att få jäsa en stund till efter runddrivning och gräddas några minuter längre.

Familjen vaknade till doften av nygräddat bröd och njöt i fulla muggar av varma frallor till frukost. Jag misstänker att det kan komma beställning på fler inom en snar framtid. Eftersom detta experiment utföll tillfredsställande så får det bli fler frukostförsök framöver.

Fler frukostfrallor till folket!