Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Så här en vecka in på det nya året så vill jag önska alla en god fortsättning och inleda året med lite bakning. På nyårsafton bakades surdegsbröd enligt ett recept ur Martin Johanssons bok ”Surdegsbröd”, vilket blev gott men ack så platt. Min familj säger säkert emot, men bagaren själv var inte helt nöjd. Dock var det helt suveränt att använda till bruschetta på nyårsafton, en med klassisk tomattopping och en med gratinerad getost, örtdressing och fikon.

Dagarna innan nyår, närmare bestämt dagen innan min födelsedag, så bakades det däremot underbart, gott och vackert surdegsbröd. Det blev ett skafferirensningsbröd där ett antal småslattar av mjöl lades ihop. Tänk, nu finns det eventuellt plats för några till mjölpåsar i skafferiet.

Skafferirensningsbröd
86 g stenmalet rågmjöl (Orga)
150 g rågsikt (ekologiskt Kungsörnen)
270 g skrädmjöl
1000 g vetemjöl (Orga)
32 g oraffinerat havssalt
250 g surdeg (råg och vete)
1000 g vatten

Allt blandades samman och fick vila (autolys) i ca 60 minuter. Därefter knådades det hela ca 10 minuter i matberedaren (ja jag vet, latmasken slog till!). Degen lades över i en plastlåda med lock och fick vila ostört i rumstemperatur i några timmar (gissningsvis 3 timmar). Sedan formades degen till en fin ”bulle” och lades tillbaka i plastlådan och placerades i tvättstugan (ca 15 grader) över natten. På morgonen formades degen till två bröd och lades i två välmjölade linnedukar i jäskorgarna. Dessa fick stå i varsin låda i tvättstugan i några timmar till. Framemot eftermiddagen hade bröden jäst betydligt. Då ställdes den ena in i kylen och den andra fick stå kvar i tvättstugan tills ugnen (och bakstenen) blivit varm (250 grader). Därefter stjälptes bröden upp på teflondukar, mjölades, snittades och skjutsades in i ugnen tillsammans med en skopa kokande vatten i en form på botten av ugnen. Degen i kylskåpet fick komma ut i rumstemperatur under det att det första brödet gräddades. Efter ca 50 minuter i ugnen var bröden klara. Höga och fina med en underbar (och smörvänlig) tät struktur.

IMG_0602

Några dagar in på det nya året så blev jag sugen på att baka knäckebröd igen. Efter att ha kikat i min lilla bakbok så föll blicken på ett surdegsknäcke i Olof Jönssons ”knäckebröd, en bok om livets hårda”. Enligt receptet skulle det ingå rågsurdeg och vetesurdeg. Nu består ju min surdeg av varierande innehåll, så jag tog bara vad som fanns. Även mjölinnehållet skiljer sig från ursprungsreceptet.

Surdegsknäcke
200 g surdeg
75 g grahamsmjöl
1 tsk salt
ca 25-50 durumsikt till önskad konsistens
1 krm bikarbonat

solrosfrö, flingsalt

Allt blandades ihop med en träslev och fick vila under bakduk i ca 60 minuter. För att möjligen åstadkomma lite mindre stenhårt bröd så tillsatte jag även ca 1 krm bikarbonat. Därefter kavlades degen ut och delades i fyrkanter med en pizzaskärare. Efter ett par drag med kruskaveln så penslades bröden med vatten och toppades med flingsalt och solrosfrön. Därefter gräddades knäckebrödet i 275 graders ugn i ca 10-15 minuter. Brödet blev fantastiskt gott, och tillika hårt. Varning utfärdas till er med svaga tänder!

IMG_0607

Någon dag senare var det även dags för att baka en annan variant på knäckebröd, nämligen honungsknäcke. Även detta bröd från knäckebrödsboken och med vissa modifieringar av mig.

Honungsknäcke
1 dl mjölk
200 g surdeg
210 g grahamsmjöl
50 g honung
3/4 tsk salt
0,5 tsk bikarbonat

Allt blandades samman och fick vila i ca 60 minuter. Sedan delades degen i två delar som kavlades ut med rikliga mängder grahamsmjöl. De utkavlade bröden skårades till fyrkanter med pizzaskärare och fick ett par drag med kruskaveln. Sedan in i ugnen på 275 grader i 10-15 minuter. Den första plåten blev supergod. Den andra plåten brändes till kolbitar, risken med att strunta i receptets varning om att honungen bidrar till brännrisk och samtidigt gå från ugnen. Synd på så gott bröd! Den första plåten var också så god så den var borta innan jag hann fotografera.

Den senaste utvecklingen på bakfronten är från och med idag att jag gått med i matgeeks bokcirkel http://matgeek.se/. Det är ett roligt experiment med att cirkulera en bakbok/kokbok och samla synpunkter och kommentarer från provbakare. Ska bli spännande att testa konceptet!

Ser fram emot ett helt nytt år med mängder av bakning och inspiration. Hoppas att ni tappra läsare följer med på resan och har minst lika trevligt som jag själv.

Dags att mjöla nävarna och baka sig igenom 2013!