Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Titeln på bloggen till trots så förekommer även annan verksamhet i köksregionerna hos oss. Det känns som om jag skrivit samma sak tidigare, men det tål att upprepas. Så här i juletider så har det som jag skrev i det tidigare inlägget bakats pepparkakor. Delar av degen användes också till tillverkning av årets pepparkakshus. Där hittade jag och döttrarna ritningarna på ett torp http://hem.bredband.net/merjul/pepparkakshus2007.htm, med tillhörande gärdsgård, utedass, redskapsbod och lada. Vi valde att rationalisera bort ladan och gärdsgården och istället fokusera på torp, dass och redskapsbod. Det tackar både jag och mina fingrar för. Torpet hade en förstukvist med tillhörande trappsteg, även dasset skulle ha haft några trappsteg. Det handlade alltså om att montera ihop ett antal föremål mindre än mina lillfingrar med brännhett socker. Många och långa svordomar hördes från köket under denna verksamhet. Därefter övertog döttrarna rodret och tillbringade två dagar med att dekorera hela härligheten. Så här fint blev det!

IMG_0560

Några dagar senare var det dags för kokning av årets knäck. I vårt hushåll så har vi övergett mandel i knäcken. Istället använder vi polkagrisar och pepparmintesses. Känsliga personer slipper eventuella allergiska reaktioner, och vi övriga slipper mandelbitar mellan tänderna. Knäcken blir förödande god och friskt mintsmakande. Receptet har jag haft sedan länge och resulterar i ungefär 75 bitar knäck.

IMG_0572


Polkaknäck

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl polkagrisar
4-5 droppar pepparmyntsolja eller essens
2 msk smör

Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad, vid kastrull och koka kraftigt tills det går att forma en relativt fast kula av smeten. Krossa polkagrisarna till önskad storlek, var medveten om att alldeles för finkrossade polkagrisar kan resultera i att knäcken sockrar sig något. Rör ner pepparmyntsolja, polkagrisar och smör. Fyll formarna och låt svalna.

IMG_0582

Ett annat godis som är ett måste alltsedan Leila Lindholm hade sina första program på TV är Rocky Road, en syndig god blandning av choklad, nötter, Dumlekola och marshmallows. Efter att receptet visats för första gången på TV så var ICAs hyllor tömda på minimarshmallows och Dumlekola inför jul. Samtliga livsmedelshandlare togs på sängen och funderade vad som hänt. Jag minns ett år när vi till slut hittade Dumlekola i lösvikt på närmaste bensinmack. Efter några år så verkade de flesta handlare ha fattat galoppen och såg till att hyllorna var fyllda. Döm om min förvåning när jag i år förtvivlat letade efter minimarshmallows på min favorit ICA-butik och fick höra att ”ICA tar inte in minimarshmallows”. När nu hyllan är fylld av allt från färgglada ”no-name” marshmallows till gigantiska ”original” marshmallows, så borde det väl finnas plats för några ynka stackars minimarshmallows också. Icke! Årets godistillverkning inbegrep därför sönderklippning av normalstora marshmallows, en process som är kladdig men nödvändig.

Receptet är Leilas http://www.recept.nu/leila-lindholm/efterratter-och-godis/choklad/leilas-rocky-road/ och är som följer (bäst att referera ordentligt till henne efter bråket i Hela Sverige Bakar). Enligt hennes originalrecept så skall det vara 70% choklad, men jag brukar välja lite mildare choklad. Den här gången blev det 64% Manjari och 40% Jivara Valrhona. Man väljer den choklad man känner för, men alla borde testa med riktig choklad. Det gör en enorm skillnad. Den lite bittra chokladen matchar sötman hos marshmallows och kola och de salta nötterna. En vanlig mjölkchoklad skulle göra hela härligheten alldeles för sliskig.

IMG_0576

Det är värt varenda krona!

Rocky-road
400 g 64% Manjari Valrhona choklad
200 g 40% Jivara Valrhona choklad
2 påsar dumlekola
2 nävar minimarshmallows (eller motsvarande mängd sönderklippta normalstora marshmallows)
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Smält chokladen i vattenbad. Låt den svalna något och blanda med resten av ingredienserna. Bred ut på ett bakplåtspapper och låt stelna. Skär i bitar.

IMG_0580

IMG_0578

IMG_0585

Ät och njut!!! Det är värt varenda eventuell kalori!

Annonser