Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

IMG_0549

Så här i väntan på jul så söker sig tankarna osökt till vörtbröd. Detta mörka, söta bröd som passar så bra till skinka och annan mat. Förra året bakade jag mitt första vörtbröd och använde då Santa Marias vörtmix på påse. Resultatet smakade och doftade bra, men färgen var ju inte så ”vörtlik”. Häromveckan läste jag då på http://www.pickipicki.se/2012/11/han-hittade-vorten/ att flytande vört kunde köpas i Uppsala. Där fanns även en länk till ett recept på vörtbröd av Martin Johansson. Glad i hågen så traskade jag iväg till Forsa Hembageri i Uppsala, de hänvisade till Güntherska Hovbageriet. Där fick jag köpa flytande vört, hela 600 g för 50 SEK. Ett fynd!! Visst ser det läckert ut?! Tjock, svart, blank och sagolikt doftande vört. Flytande svart guld! Nu ska det bara sättas deg och bakas så att mjölet glöder. Jag ska göra ett försök att baka med bara surdeg. Tålamod är slagordet!

I väntan på att vörtbrödet skall komma igång så passade jag och döttrarna på att baka pepparkakor häromkvällen. Det är ett recept ur Bonniers Nya Kokbok som jag fick i present julen 1987, så direkt ny är den väl inte längre. Pepparkakorna är dock alltid lika goda och sprängfyllda med kryddor.

Pepparkakor (ca 250 stycken)
300g smör
5 dl socker
1 dl ljus sirap
2 dl vatten
2 msk malen ingefära
2 msk kanel
2 msk malda nejlikor
1 msk mald kardemumma
1 msk malda pomeransskal
1 msk bikarbonat
1,6 liter vetemjöl (Orga)

Smör, socker och sirap rörs mjukt. Därefter tillsätts övriga ingredienser och blandas väl. Själv använder jag min trotjänare Kenwwod Chef Major hushållsassistent och den ”berömda” k-spaden. Degen fick sedan ligga i en skål i kylskåpet i några dygn. Allra bäst blir degen om den får ligga en vecka eller två. Degen kavlas ut på känt sätt och kakorna tas ut med allsköns formade formar. Bland årets nya formar återfinns en dalahäst och en katt. Förra årets ninjaformar är fortfarande lika roliga. Slutligen gräddas kakorna i 200 grader i ca 5-7 minuter. Underbart goda till kaffet, eller varför inte med en bit ädelost till glöggen.

Snart är julen verkligen här!

IMG_0542

Annonser