Etiketter

, , , , , ,

Eftersom min kära surdeg varit lite krasslig på sistone så har bakandet varit lite på sparlåga. Till slut hade nöden ingen lag, kraftig bakningsabstinens hade tillstött. Nödlösningen blev ett paket jäst som låg på undantag i kylskåpet och fick komma till användning innan det började krypa ut ur kylskåpet på egen hand. I nummer 5 av tidningen BAKA fanns flera spännande recept på ”vanlig” limpa, där jag fastnade för en Sörgårdslimpa. Eftersom jag är lite osäker på regelverket vad gäller återgivning i bloggar av publicerade recept i tidningar, så väljer jag att enbart tala om vad som ingår i receptet 🙂

Ett halvt paket jäst löstes upp i ljummen helmjölk. Därefter blandades brödsirap, salt, rågsikt, vetekli och vetemjöl i. Efter eget huvud så fick blandningen vila och genomgå lite autolys i ca 30 minuter innan degen arbetades till trevlig konsistens. Därefter fick degen jäsa i ca 45 minuter. Innan gräddning penslades bröden med sirap+vatten och lite vetekli ströddes över. Gräddning gjordes i 200 grader i ca 45 minuter.

Limporna var precis så goda som jag minns att barndomens köpta limpor var. Saftigt inkråm med tydlig sötma. Brödet var slut i ett nafs och resten av familjen ser gärna att det bakas mer av den sorten. Nästa gång kanske det kryddas med lite anis och/eller fänkål. Den som lever får se!

Gott!