Etiketter

, , , , , , , , , ,

Efter förra bakningens misslyckande så var det med viss bävan som helgens deg sattes. För att vara på den säkra sidan så hade jag matat surdegen med både vetemjöl och rågmjöl under några dagar. Av någon anledning så tycker inte min surdeg om att matas med enbart vetemjöl, inte ens Orga verkar vara nog. Istället krävs lite rågmjöl för att den ska behålla livskraften. Så med en förhoppning om framgång sattes en deg på lördagkvällen.

Frallor och bröd av råg-, vete- (spelt och ”vanligt”) och vetekli
100 g rågmjöl (Orga)
400 g speltmjöl (Orga)
1000 g vetemjöl (Orga)
50 g vetekli (Orga)
45 g havssalt (Gros Sel de Guérande)
260 g surdeg
1000 g vatten

Det hela blandades och fick genomgå autolys i 2 timmar. Därefter följde en mild knådning innan degen lades i en låda i rumstemperatur. Efter ca 2 timmar hade degen kommit igång och formades lätt och lades tillbaka i lådan. Locket åkte på och hela härligheten parkerades utomhus över natten. Temperaturen höll sig på ca 10 grader natten igenom. På morgonen (efter ca 10 timmar) togs degen in. Hälften formades och lades i en jäskorg i lådan och ställdes ut på trappen igen. Den andra delen formades till frallor som fick jäsa i rumstemperatur under linnedukar. Efter ca 5 timmar penslades frallorna med lite vatten och beströddes med lite linfrö och solrosfrön, mölades och snittades lite lätt. Därefter gräddades de på baksten i ca 40 min i 250 gradig ugn (med lite kokande vatten i en panna på botten. Samtidigt fick utomhusbrödet komma in i värmen och jäsa under det att frallorna gräddades i två omgångar. Slutligen så mjölades och snittades brödet och gräddades ca 50 min.

Det var med en djup suck av tillfredsställelse som det sista brödet plockades ur ugnen. Dagens bakning resulterade i både frallor och ett bröd som smakade lika gott som de såg vackra ut.

Gott, gottigott gott!!