Etiketter

, , , , ,

Så har jag och familjen återvänt från en 10 dagars vistelse på Fårö och i Visby. Det var en härlig helg av sol och bad och avkoppling. Eftersom vi skulle vara borta i mer än en vecka så fick surdegen som en sann familjemedlem följa med till Gotland. På ”att göra”-listan fanns ett besök på Rute Stenugnsbageri och ett besök på Slite Stenhuggeri för att köpa en baksten i kalksten. Det första besöket resulterade i goda bullar som senare intogs vid raukutflykt till Lergrav, det andra besöket resulterade i en alldeles nyslipad baksten.

Väl tillbaka i stugan bakade jag brödet ovan enligt följande recept.

250 g durumvetemjöl
1250 g vetemjöl (Orga)
1000 g vatten (kalkhaltigt Fårövatten)
45 g havssalt
250 g surdeg

Alltihop blandades ihop och fick vila sig under en bakduk i ca 60 minuter innan det knådades och lades i en plastlåda. Lådan fick stå i rumstemperatur i ca 2 timmar innan det formades två bröd som lades i mjölade linnedukar i korgar i lådor. Bröden fick jäsa nästan 24 timmar innan de snittades och bakades av i 250 gradig ugn i ca 50 minuter.

Jag blev inte helt nöjd med bröden. Tror att degen fick stå för kort tid i rumstemperatur innan den sattes in i alldeles för kallt kylskåp. Smaken och färgen var det dock inget fel med alls, nästa gång ska jag nog testa med lite mer durumvete bara för att se effekten på färg och textur.

Under Gotlandvistelsen köpte jag även lite vetemjöl från Labans, men det hinner nog döttrarna baka slut på innan jag får testa i surdeg.

Bakning är också semester!