Etiketter

, ,

Som bloggens namn antyder så är jag alltså att betrakta som en äkta brödnörd. Jag har bakat från och till under livet, men det var först när jag ramlade in på Martin Johanssons första blogg Paindemartin, som jag blev riktigt biten på surdeg. Efter att ha följt bloggen under ett tag så köpte jag hans första bok ”Surdegsbröd” och skaffade mig två bebisar på köksbänken, dvs. en burk med rågsurdeg och en med vetesurdeg. Lite senare hittade jag till bloggen Brödpassion www.brodpassion.se av och med Sebastien Boudet, och jag var såld! Efter ett tag reducerades surdegsbebisarna till en ensam burk som numera matas med både råg och vetemjöl.

I januari 2012 fick jag möjlighet att vara med på en av Sebastiens surdegskurser som hölls på Petit France. Det blev en helg fylld av bakning och på söndagen kom jag hem med mycket ny kunskap, en burk surdeg, några påsar mjöl, massor av gott bröd, och en nyväckt nyfikenhet på att baka med surdeg. Kursen gav mig de ledtrådar som jag saknat för att våga experimentera med surdegsbröden och självförtroendet att fortsätta med bakningen, till familjens stora glädje.

Numera förvarar jag en 20 kg säck med vetemjöl från Orga kvarn www.orgakvarn.nu (och en 5 kg påse stenmalt rågmjöl) i en stor plastlåda i köket. Det kanske låter mycket, men eftersom de flesta av mina degar innehåller ca 1,5 kg mjöl så går det åt. I ett kommande inlägg kommer jag att berätta lite om de ”verktyg” som jag använder i mitt bakande.

Baka lugnt!

Annonser